Jocul „ce-ar fi daca…?” este un joc util pentru copiii activi carora doresti sa le atragi atentia intr-un mod discret si sa le stimulezi imaginativ.
Pe rand, puneti intrebari de genul „ce-ar fi daca…?”. Acestea ar putea fi legate de situatia in care va aflati – de exemplu, cat de mlte intrebari de genul „ce-ar fi daca…?” va vin in minte legate de ceea ce vedeti in drum spre scoala?
Sau pe cand va aflati la supermarket ori in timpul unei vizite la gradina zoologica? In mod alternativ, acestea ar putea fi inspirate de o carte pe care copilul dumneavoastra o citeste sau de un domeniu mai larg, cum ar fi natura, stiinta, spatiul cosmic sau numerele. Uneori, ar utea fi si simplu complet caraghioase si deschise.
Iata si cateva exemple:
Ce-ar fi daca animalele ar putea vorbi? Ce-ar fi daca orice om ar avea un frate geaman identic? Ce-ar fi daca oamenii ar avea trei picioare? Ce-ar fi daca nimeni nu ar spune niciodata adevarul? Ce-ar fi daca temperatura ar creste cu 5 grade Celsius in urmatorii 100 de ani? Ce-ar fi daca oamenii ar trai 200 de ani?
Copiilor le place acest lucru, iar daca sunt incurajati, invata sa puna intrebari cu adevarat imaginative. Cand auziti una foarte buna, opriti-va asupra ei si insistati pe unele dintre ideile lor pentru posibilele consecinte.
Pentru a simplifica jocul, creati un sablon cu mai multe variante, fiecare continand cuvinte comune, „ce-ar fi daca…?”, „ma intreb…”, „ce s-ar intampla daca…”, etc.
Copiilor li se pare mult mai usor sa invete punand intrebari interesante si neobisnuite atunci cand li se dau niste intrebari declansatoare care sa-i stimuleze intr-un fel.
O modalitate buna de a implica pe toata lumea in joc este, de exemplu, la gradinitia, la scoala si chiar acasa, sa se realizeze un panou cu intrebari. Este de asemenea un joc ce poate fi jucat oriunde; poate fi folosit cu succes intr-un drum mai lung cu masina sau intr-un moment de asteptare la medicul dentist, etc.