In ce conditii va incepe scoala in septembrie?

Vor merge copiii normal la scoala din septembrie? Se vor face doar cursuri online? Ori va fi ceva hibrid scoala-online?

Ce se stie clar deocamdata este ca profesorilor li s-a introdus in fisa postului atributii prinvind invatarea-predarea si repsectiv evaluare online a elevilor.

Stim, asadar, ca Ministerul Educatiei a introdus in fisa-cadru a cadrelor didactice aceasta obligativitate.

Stim ca reprezentantii parintilor au venit cu trei propuneri la minister, prima dintre ele fiind aceea ca scoala sa inceapa normal, cu toti elevii la clasa, iar ultima optiune fiind aceea a cursurilor online.

Varianta hibrida, adica cea in care o parte din elevi sunt la cursuri, iar alta parte urmaresc online predarea, mi se pare una deosebit de dificila, atat pentru elevi cat si pentru cadrele didactice.

Parintii au propus pentru acest scenariu hibrid un schimb de doua saptamani online si doua saptamani la scoala pentru jumatate din elevi.

Exista promisiunea ca se vor achizitiona niste tablete, este vorba de un numar de 250.000 tablete.

„Cel mai bun scenariu” pentru începerea noului an școlar va fi acela în care o parte a elevilor va fi la școală, iar ceilalți vor urma cursurile online, a spus ministrul Educatiei, Monica Anisie, la digi24.ro.

Fireste ca varianta exclusiv online de desfasurare a orelor, inseamna participarea parintilor in rolul de tehniciant IT. Avand in vedere ca in niciun caz nu se mai vorbeste de vreo forma de concediu pentru unul dintre parinti, lucrurile vor fi extrem de complicate din toamna.

Daca nu lucrezi de acasa, tu ca parinte ramai fara variante in cele doua saptamani cat copilul tau va pica in grupa ce urmaresc online cursurile.

La clasele I-IV nu exista posibilitatea legala sa lasi copilul singur acasa. Pe langa faptul ca nu este legal, este si foarte riscant. Nu poti sa-i ceri unui copil de 7-9 ani sa fie responsabil ca un matur.

O varianta pe care eu as la-o in calcul ar fi aceea ca orele online sa se deruleze continuu pe timpul celor 4-6 ore de clasa, astfel incat invatatorii/profesorii sa-l poata supraveghea pe copil, chiar daca parintele nu este prezent. In cazul in care nu mai are contact cu cel mic, sa alerteze eventual parintii, ori un delegat al familiei. Bineinteles ca este si aceasta o varianta utopica. Dar utopica mi se pare si varianta in care copiii din clasele mici vor putea sa fie tinuti la distanta unul de altul timp de 4 ore.

Distantarea sociala la scoala va fi incontrolabila. Practic, nu are cum exista la clasele primare.

Chiar daca ii aseze cu o banca libera intre ei, nu au cum sa stea fizic in banci 4 ore. Iar la prima ridicare, in pauza, vor dori sa se simta bina, sa alerge, sa se joace impreuna.

Varianta cu orele la scoala si distantare sociala mi se pare imposibil de realizat, in conditiile in care vom avea din ce in ce mai multe cazuri.

Obiectiv vorbind, nu ai cum tu ca profesor sa faci fata unei asemenea provocari.

Varianta online implica participarea parintilor, caz in care revenim iar la o situatie dificila.

Eu, ca parinte, imi pun problema cum ma voi descurca din septembrie cu doi copii. Chiar si lucrand de acasa, va fi foarte dificil. De ce? Pentru ca a lucra de acasa nu inseamna a nu lucra. Si, este evident ca scoala online ocupa foarte mult timp parintelui care se ocupa de comunicarea dintre dascal si elev.

Toti ne pregatim sarguincios cu tot ce se poate, pentru a face fata provocarilor.

Reparam laptop-uri, cumparam tablete, achizitionam manuale alternative, incercam sa creem un ambient cat mai placut copilului acasa, organizandu-i un birou propice in eventualitatea in care isi va desfasura orele online.

Voi v-ati pregatit cu tot ce e necesar pentru orele online de la scoala?

noriel.ro%20

Related Posts

Add Comment

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies