Cum il faci pe copil sa iubeasca lectura?

Din experienta va spun ca, pentru a-l face pe copil sa iubeasca lectura, trebuie sa-i oferi lectura

Cum il faci pe copil sa iubeasca lectura, cum il determini pe copil sa se apropie de carti…

Aceste intrebari si le pun multi dintre parintii copiilor de 5-7 ani. Am trecut prin aceasta experienta si am auzit multe povesti in jurul meu.

Ideea acestui articol mi-a venit intr-o zi, citind un mesaj pe facebook al unui domn scriitor care se plangea ca odrasla nu doreste sa se apropie de carti. Cine il intreba daca i-a cumparat carti potrivte varstei. Ii cumparase. Multe. Bine, si atunci, de ce nu citeste? De ce nu-i plac cartile? Eu personal l-am intrebat daca in familie se citeste. A recunoscut ca el insusi, concentrat la scris, nu mai citea deloc, petrecandu-si mare parte din timpul liber in fata televizorului.

Nu e greu de banuit, citind randurile de mai sus, ce urmeaza sa spun. In primul rand, pentru a-l apropia pe copil de carti, trebuie sa existe carti in preajma lui, carti potrvite varstei sale. Apoi, parintii trebuie sa dea exemplu. Parintii trebuie sa citeasca; nu poti sa ceri insistent unui copil sa citeasca, iar tu sa stai ore in sir in fata televizorului.

Bine, dar cum faci sa iubeasca cartile? Acest lucru este mai dificil, recunosc. In primul rand, ttebuie sa-i citesti tu, sa-l obisnuiesti cu povesti, macar inainte de culcar. Citeste-i cat mai multe povesti, de la varste cat mai mici. Nu conteaza daca intelege sau nu. Obisnuinta este cuvantul de ordine in acest ritual. Citeste-i povestile care vezi ca-l atrag. Alege cari cu desene viu colorate, atrage-l prin mijloace mai putin conventionale. Mergi cu el la targurile de carti, mergi cu el in librarii. Lasa-l sa-si aleaga una-doua carti. Incurajeaza-l sa se uite pe carti, chiar daca nu a ajuns inca la varsta cititului. Daca-i place foarte mult o carte, citeste-i-o, chiar daca devine plictisitor. Copiilor le place foarte mult sa invete pe de rost unele povesti, chiar daca nu a ajuns inca la varsta cititului. A invata pe de rost o poveste este o faza premergatoare cititului pe care nu trebuie s-o incurajeze dar nici s-o descurajezi, las-o sa curga natural. Nu-l forta pe copil sa citeasca. De fapt, nu-l forta pe copil in general.

Click-ul se va declasa de la o carte. La un moment dat va gasi o carte care ii va placea atat de mult, incat se va prinde de el microbul lecturii.

Din experienta va pot spune ca, baiatul meu cand era mic nu era foarte atras de carti. Ii citeam povesti in fiecare zi, cu siguranta nu se ducea la culcare fara o poveste. Stateam toti in camera lui, faceam liniste, si unul dintre noi citea. Faceam de obicei cu schimbul de la seara la seara. La inceput, cum va spuneam, nu prea ii placea, dar apoi s-a obisnuit. Apoi, crescand, am colindat cu el targurile de carti, librariile. A adunat acasa o colectie deja impresionanta de carti pentru copii. Ne-am axat mult pe carti din literatura nordica, noutati pe piata romaneasca a cartilor pentru copii. Sunt povesti frumoase, educative, cu desene frumoase, atragatoare pentru copii.

Baiatul meu a facut click la o carte – Urmel iese din ou. Este o carte publicata la editura Univers Enciclopedic Gold – Carti ilustrate.

Intre timp, am gasit mai multe edituri care ne-au placut foarte mult: Cartea Copiilor, DPH, Pandora, etc.

Si acum sa va spun si cam ce carti citim noi – pe la varsta de 5-7 ani:

Cartile ilustrate de la Univers Enciclopedic Gold – Ricky, Fantoma dragalasa, Prea multi morcovi, povestile lui Firicicel, povestile lui Urmel, etc;
Cartea copiilor – Petunia, Aai grija Petunia, Cel mai fain urias din oras, povestile familiei Soricel, Pippi Sosetica, Gruffalo, Lotta pe bicicleta, etc;
DPH – Carti Pentru Copii >> Literatura Universala – Povestile Tildei Soricela, Titi Papadie, Povesti cu dragoni, Povesti cu dinozauri, Lea Oliver, etc;
Pandora – povestile lui Mog (desosebite carti, foarte indragite de copii), povestile lui Pom Pom, povestile lui Elmer elefantul multicolor, Capitanul Jack si piratii, povestile lui Max, povestile brotacului, etc;

noriel.ro%20

Related Posts

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies