Copilul tau nu este atent la scoala?

Multi parinti se confrunta cu aceasta ‘problema’ – copilul nu este atent la scoala.

Ti se reproseaza des ca ai un copil neatent? Doamna invatatoare iti spune de cate ori te prinde ca al tau copul nu este atent la scoala?

S-ar putea sa ai un copil activ, s-ar putea sa aiba o problema de genul ADHD ori ceva similar, s-ar putea sa fie plictisit de lectiile monotone, s-ar putea sa fie agresat de colegi, s-ar putea sa fie mult mai dezvoltat intelectual decat este clasa in care invatata, etc.

Daca n-ai un copil cuminte la scoala nu este cazul sa te impacientezi. Nici sa cazi pe o ureche nu este bine. Ar trebui sa gasesti cauza. Evident, este bine sa dai timp copilului, mai ales daca este proaspat scolar sa se adapteze. Daca vezi ca lucrurile nu evolueaza in bine, poti consulta un specialist.

Insa, atentia, trebuie sa stiti ca este un dar, o mostenire, si totusi, ea poate fi si exersata.

Varsta cea mai potrivita pentru a-ti exersa abilitatile de atentie este de 3-4 ani. Atunci copii incep sa-si dezvolte, ceea ce specialistii numesc atentie executiva. Aceasta atentie executiva este una unica, specifica noua, oamenilor. Aceasta atentie executiva este determina de dezvoltarea unui anumit tip de neuroni, este vorba de neuronii din cortexul prefrontal.

Atentia poate fi privita ca un fel de lase. Ea trebuie antrenata, asa cum ne antrenam prin diverse sali de gimnastica pentru a ne mari masa muscalara.

Mai noua exista pe piata chiar si jocuri speciale pentru calculator menite sa dezvolte aceasta atentie executiva.

Una dintre cele mai bune metode de a dezvolta atentia executiva este muzica. Daca vrei sa ai un copil atent la scoala, du-l de mic la pian, tobe, vioara, etc. Atentia executiva se dezvolta prin muzica prin intermediul perseverentei. Prin muzica neuronii speciali care dezvolta atentia executiva se dezvolta chiar si dupa un an de exersare.

La noi invatamantul este asa cum este. Insa, in afara, indeosebi in tarile scandinave, tari care sunt extrem de dezvoltate pe domeniul educatiei, exista programe speciale pentru copii inca de la gradinita. Inca din gradinita copiii sunt indrumati sa cante la un instrument.

Evident, exista si un bonus pentru copiii cu aplecare catre muzica, indeosebi catre un anumit instrument. Acestia sunt copiii a caror atentie executiva se dezvolta minunat in contextul studierii instrumentului preferat. Dar, nici ceilalti, cei care nu au o aplecare deosebita asupra muzicii ori a unui instrument anume, nu stagneaza in privinta dezvoltarii atentiei executive.

Pentru parintii care doresc sa dezvolte aceasta abilitate la copiii lor – atentia executiva, exista posibilitatea in orasele mari, sa-si duca copiii la lectii de muzica.

In Bucuresti sunt destule cluburi (cu bani, e adevarat), unde copiii sunt indrumati adecvat. Din cate am vazut noi, o lectie de pian costa in medie cam 80 de lei/sedinta, in Bucuresti. La patru lectii de pian pe luna, inseamna un cost de 320 de lei. Nu este un cost mic, mai ales ca, pentru efect, ar trebui ca lectiile sa dureze cel putin doi ani. Evident, este vorba de lectii individuale de instrument, indiferent de instrumentul ales.

Va invitam mai jos sa aruncati si o privire asupra catorva instrumente muzicale, utile copiilor in practica de incepator:

Claviaturi, clape pentru incepatori si studenti

Claviaturi cu aranjor, aranjoare profesionale

Piane si pianine digitale

Piane si pianine acustice

Clape MIDI, claviaturi MIDI

Tobe acustice si electronice, accesorii pentru tobe

 

noriel.ro%20

Related Posts

Add Comment

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies